range-maxillary

Angajare de clovn, de Matei Vișniec, în regia lui Ion Caramitru, la Teatrul Național din București

În curând, la Sala Studio a Teatrului Național din București, publicul se va întâlni cu un nou spectacol: ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vișniec, în regia lui Ion Caramitru. Primele reprezentații sunt programate să aibă loc în zilele de 16, 17 și 18 decembrie, de la ora 19.30.

Sala Studio este una din cele mai ofertante săli de teatru din București, din punct de vedere sceno-tehnic. În acest spectacol, natura piesei și viziunea regizorală exploatează la maximum potențialul spațiului de joc, ideal pentru întâlnirea cu iluzia absolută și cu mirajul libertății fără granițe.

Piesă îndrăgită deopotrivă de regizori și de spectatori, ANGAJARE DE CLOVN ne vorbește nu doar despre fascinația în fața miraculoasei lumi a circului, ci și despre dorința fiecăruia dintre noi de a-i pătrunde tainele. Trei clovni bătrâni se reîntâlnesc în fața unui anunț de angajare, atârnat de o ușă ce se încăpățânează, în chip misterios, să rămână închisă. Ne aflăm pe teritoriul spectaculosului și al metaforei, iar călăuze ne vor fi chiar ei, clovnii.

'Clovnul este personajul care râde plângând și plânge râzând, observă autorul, iar în tradiția Europei măscăricii și bufonii au fost uneori singurele personaje de la curțile regilor și ale nobililor care aveau voie să spună adevărul, ba chiar să-și ironizeze stăpânii și să-și râdă de mai-marii lumii. Pe clovni i-am văzut și ca niște purtători de oglinzi sparte în care se reflectă strâmb lumea reală. Iar uneori ei pot fi și sadici, ba chiar monstruoși, atunci când societatea ne transformă pe toți în clovni debili și fără talent, în marionete ale societății de consum (după ce am fost marionete ale unor dictatori)'.

ANGAJARE DE CLOVN, o piesă despre ei — artiști și despre noi — spectatori, de ieri și de azi, de aici și de aiurea, într-o montare plină de umor, sensibilitate, cinism duios și acrobații sufletești, susținută cu multă sensibilitate și talent de trei tineri actori ai TNB: Petre Ancuța, Emilian Mârnea, Florin Călbăjos. Reușita montării semnate de Ion Caramitru este întregită de o echipă de creație aleasă: Decorul — Florilena Popescu Fărcășanu, Costumele — Liliana Cenean, Light design — Chris Jaeger, Coregrafia — Florin Fieroiu.

Imagini
Angajare de clovn, de Matei Vișniec, în regia lui Ion Caramitru, la Teatrul Național din București
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere
 • What's Love Got to Do with It?

  What's Love Got to Do with It?

  Gen: Dragoste, Comedie
 • Plane

  Plane

  Gen: Actiune, Thriller
 • Babylon

  Babylon

  Gen: Drama, Comedie
 • Taximetriști

  Taximetriști

  Gen: Comedie
  Program cinematografe