range-maxillary

Cetățile medievale Suceava și Soroca, înfrățite administrativ

Înfrățirea dintre Municipiul Suceava și orașul Soroca - al doilea ca mărime și importanță din Regiunea de Nord a Republicii Moldova, va fi discutată în ședința de Consiliu Local de luna aceasta, care se va ține chiar de Ziua Bucovinei.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, inițiatorul proiectului de hotărâre, a precizat că a fost obținută deja aprobarea pentru înfrățire, din partea Ministerului de Externe, încât nu există piedici în luarea acestei decizii, care leagă două localități care au în comun nu doar o îndelungată istorie, ci mai ales cele două Cetăți ale lui Ștefan cel Mare.

Cetatea Suceava
Cetatea Suceava

Cetatea Sorocii a fost ridicată în piatră de renumitul domnitor moldovean Ștefan cel Mare în 1489 și renovată în forma actuală de Petru Rareș.

Ambele Cetăți – Suceava și Soroca, alături de cea din Hotin, fac parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene - „Perle medievale”.

Cetatea Soroca, ridicată în piatră de renumitul domnitor moldovean Ștefan cel Mare în 1489
Cetatea Soroca, ridicată în piatră de renumitul domnitor moldovean Ștefan cel Mare în 1489

Înfrățire cu Bethlehem, în primăvară

O altă înfrățire ale cărei baze au fost puse de curând este cea cu Bethlehem, locul de naștere a lui Iisus, vizitat recent de primarul Sucevei.

„Chiar dacă este un oraș mic, de 28.000 de locuitori, are o încărcătură spirituală deosebită, acolo s-a născut Mântuitorul, domnul nostru Iisus Hristos, motiv pentru care are foarte multe înfrățiri cu orașe mari – Lisabona, Sankt Petersburg, Atena, Strasbourg. Vreau ca în primăvară, după sărbătorile pascale, să mergem acolo, la Bethlehem, să semnăm acordurile de înfrățire. Până atunci vom solicita aprobarea Ministerului de Externe, așa cum prevede legislația în vigoare”, a precizat Ion Lungu.

Cosmin ROMEGA

Imagini
Cetatea Soroca, ridicată în piatră de renumitul domnitor moldovean Ștefan cel Mare în 1489
Cetatea Suceava
Impresii, ganduri ...

Premiere
 • The Craft: Legacy

  The Craft: Legacy

  Gen: Groaza, Drama, Fantezie
  Program cinematografe
  In Curand
  • Top Gun: Maverick
   23.12.2020

   Top Gun: Maverick

   Gen: Actiune, Drama