range-maxillary

Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului, conferința publică susținută de călugărul buddhist Jampa Lungtok

Joi, 5 septembrie 2019, ora 18.00, la Muzeul de Istorie va avea loc conferința publică cu tematica Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului, susținută pentru prima dată la Suceava, de venerabilul călugăr buddhist Jampa Lungtok, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane Rabten Choeling din Elveția.

Alături de venerabilul călugăr invitat, vom face o incursiune în cultura tibetană și vom afla principiile universal valabile ale învățăturii buddhiste.

Prelegerea se va ține în limba engleză, cu traducere în limba română, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Conferința are loc în cadrul Expoziției de Artă tibetană, ce conține obiecte aparținând cunoscutului explorator austriac Heinrich Harrer, care a scris cartea autobiografică „Șapte ani în Tibet”, după care a fost realizat și filmul cu același nume.

Venerabilul Jampa Lungtok (Helmut Gassner) a acceptat cu bucurie să fie prezent la Suceava, cunoscându-l personal pe Heinrich Harrer, de care l-a legat o bună prietenie de-a lungul timpului.

Intrarea este liberă.

Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului, conferința publică susținută de călugărul buddhist Jampa Lungtok

Biografia Venerabilului Jampa Lungtok

Născut în 1954 în Bregenz, Austria, venerabilul călugăr Jampa Lungtok a beneficiat de o educaţie occidentală până la vârsta de 23 de ani. În timpul studiilor la “UniversitateaTehnică Federală“din Zurich, Venerabilul Jampa Lungtok l-a întâlnit pe Geshe Rabten în cadrul unor prelegeri susținute de acesta. Pe lângă interesul pentru studiile tehnice, dorea să înțeleagă cum funcționează mintea umană și natura existenței noastre. Claritatea, logica și precizia învățăturilor expuse de Geshe Rabten l-au făcut să își dorească să studieze limba tibetană.

Astfel, la 22 de ani, absolvind Facultatea de Electronică, Ven. Jampa Lungtok a hotărât să aprofundeze studiul învățăturilor buddhiste, devenind călugăr.

Geshe Rabten a fost unul dintre primii maeștri tibetani care a transmis învățăturile lui Buddha oamenilor din Occident încă din anii 1960, vremuri cunoscute mai târziu ca fiind perioada hippie, când aceștia au venit în India pentru a găsi o cale spirituală. Datorită cunoașterii sale vaste și a experienței reale dobândite din ani lungi de meditație asupra învățăturilor buddhiste, Sființia Sa Dalai Lama l-a ales pe Geshe Rabten să fie asistentul său personal de filosofie, cu care să discute și să dezbată filosofia buddhistă. Tot el este cel care pentru prima oară l-a invitat pe S.S. Dalai Lama în Europa, în anul 1979, în Elveția, la mănăstirea întemeiată de el, care pe atunci se numea“Tharpa Choeling” și căruia, după moartea sa în 1986, discipolul său cel mai de suflet, Gonsar Tulku Rinpoce, i-a schimbat numele înRabten Choeling”.

Venerabilul Jampa Lungtok a fost și rămâne cel mai apropiat discipol occidental al maestrului Geshe Rabten împreună cu care, în anul 1981, a întemeiat central și mănăstirea “Tashi Rabten - ZentrumfürtibetischeStudiendin Austria, un loc dedicat studiului limbii tibetane și a învățăturilor autentice buddhiste. În perioada 1979 - 1995, a desfăşurat activităţi de traducere în şi din limba tibetană pentru importanţi maeștrii tibetani, inclusiv pentru Sfinția Sa Dalai Lama.

În prezent, este traducător şi discipol apropiat al maestrului Gonsar Tulku Rinpoce.

În ultimii ani, Venerabilul Jampa Lungtok a fost invitat să susțină cu precădere prelegeri în diverse centre universitare din România, precum: “Universitatea București”, “Universitatea Babeș-Boylai” din Cluj și “Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iași, purtând numeroase discuții cu profesori din cadrul Facultăților de Filosofie, Psihologie, și Litere.

Legătura cu mediul academic este una fluentă, fiind accesibilă studenților, prin abordări interdisciplinare, ce propun un dialog creator între Buddhism şi diferitele domenii ale cunoașterii.

A avut, de asemenea, prilejul să-l cunoască și pe Heinrich Harrer, devenindu-i prieten. Acesta din urmă a vizitat de câteva ori mănăstirea“Tashi Rabten” din Austria, ultima oară fiind chiar cu un an înainte de moartea sa.

Traducătorul conferinței este Nicolae Darie, pe numele său de călugăr, Losang Namghiel, s-a născut la Suceava, în anul 1990.

În copilărie a fost pasionat de electronică și informatică. Studiul liceal l-a făcut la “Colegiul Național Ștefan cel Mare”și a absolvit Facultatea de Matematică-Informatică la “Universitatea din București” în anul 2012.

Fiind motivat să găsească un sens mai profund în viață, participă în anul 2013 la prelegerile maestrului Tibetan Gonsar Tulku Rinpoce și ale Venerabilului Jampa Lungtok. Aceste învățături l-au impresionat profund, motiv pentru care a decis să învețe limba tibetană și să aprofundeze învățăturile buddhiste într-un mediu monahal. Din anul 2015 este acceptat la studiu și se mută ca și student rezident la “Centrul de Studii Tibetane Tashi Rabten” din Austria, iar un an mai târziu, primește împreună cu un alt prieten român legămintele de călugăr la “Centrul de Înalte Studii Tibetane, Rabten Choelingdin Elveția.

Imagini
Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului, conferința publică susținută de călugărul buddhist Jampa Lungtok
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere