range-maxillary

Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap

Una dintre cele mai dificile alegeri pentru un tânăr cuplu, care vrea să îşi unească destinele, este nu cea a rochiei de mireasă, a costumului mirelui, a buchetului sau a altor elemente care contează doar în ziua nunţii, ci a celui care se va ocupa de imortalizarea întregului eveniment, surprinzând în imagini trăirile lor, ale celor apropiaţi, momentele esenţiale, detalii semnificative, momente comice, o privire încărcată de dragoste sau un surâs ce face să tresară inima celui iubit.
Tocmai de aceea, unul dintre cei mai apreciaţi fotografi suceveni, Cătălin Cîmpan, a întocmit o serie de sfaturi de folos pentru cei care merg la aceste evenimente. Cu ajutorul lor vă va fi mai simplu să alegeți un fotograf potrivit pentru nunta voastră.

STILUL FOTOGRAFULUI

Asigură-te că îți place ceea ce face și cum fotografiază. Sunt foarte mulți fotografi și diferite stiluri de a fotografia. E important ca felul tău de a fi să coincidă cu specificul fotografului pe care-l alegi.

Exemple:
– Stilul clasic/tradițional: fotograful urmează o „listă” pentru a surprinde toate momentele cheie, într-o serie de fotografii clasice.â
– Stilul fotojurnalism: accentul nu se mai pune pe momentele cheie, ci pe povestea transmisă. Fotograful surprinde detalii care transmit emoții cât mai naturale.
– Stilul ilustrativ: fotograful combină cele două stiluri de mai sus. Astfel, vei primi și fotografii clasice dar și fotografii mai puțin convenționale, pline de emoție.
– Stilul artistic: fotografii mult mai glamour, exact așa cum vezi prin reviste.
– Stilul natural light: fotograful care se folosește de lumina naturală, de obicei lumina zilei, evitând blitz-ul pe cât mai mult posibil.

Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap

Prietenul care se pricepe la toate

Mergi la târgurile de nunți! Acolo găsești destui fotografi dintre care să alegi. Nu-ți lăsa fotografiile de nuntă pe mâna unui amator. Un aparat bun face poze de calitate doar dacă e mânuit de o mână dibace și un fotograf plin de imaginație. În plus, fotograful profesionist îți oferă garanția unui contract. Un pasionat de fotografie nu-ți oferă nicio garanție sau siguranță.

Alege din timp

Fotograful trebuie contactat din clipa în care s-a stabilit data evenimentului. Cei mai buni sunt rezervați și cu un an sau doi înainte. Excepție face situația în care îți planifici evenimentul în afara sezonului de nunți. În acest caz, ai șanse mari să găsești disponibili mai mulți fotografi buni.

E important să te vezi cu fotograful

Dacă lucrezi cu o firmă sau cu cei care au oferte foto-video de nerefuzat, asigură-te că discuți și cu cel care va veni la nunta ta. Cere să-i vezi portofoliul, dar și fața. Nu vrei să te trezești în ziua nunții cu un fotograf de care nu-ți place.

Un fotograf sau doi fotografi?

Avantajele principale pe care ți le oferă doi fotografi stau în obținerea mai multor perspective pentru acelaşi moment. Dacă bugetul îți permite doi fotografi, alege cu grijă. Mulți nu înseamnă obligatoriu și buni. Din fericire, există destule studiouri care oferă pachete de doi (fotografi soț și soție), care fac treabă foarte bună.

Chimie

Nu uita că vei petrece toată ziua nunții cu această persoană. O ședință foto înainte de nuntă este întotdeauna o idee bună. Faceți cunoștință mai bine cu fotograful și descoperiţi cât de confortabil vă simţiţi în fața aparatului de fotografiat.

Documentează-te online și offline

Experiența fotografului este importantă. Încearcă să cauți cât mai multe review-uri despre fotografii care te interesează. Experiența nu înseamnă doar calitatea pozelor, se referă și la capacitatea fotografului de a se adapta la situații diferite, de a răspunde corespunzător diferitelor nevoi. Consultă portofoliul online, sau invită-l la o cafea și roagă-l să aducă câteva albume realizate de el. Un fotograf bun va încerca mai întâi să stabilească o relație și să cunoască cât mai bine viitorii miri, pentru a identifica nevoile lor și pentru a vedea dacă îi poate ajuta din punct de vedere fotografic.

Unii fotografi de nuntă fac parte din asociații de profil, cum ar fi Weddingstaff, Fotografi-cameramani, Wedmag, Fearlessphotographers, sau altele. Prezența în astfel de medii certifică într-un anumit fel nivelul de profesionalism de care respectivul fotograf dă dovadă.

Cum judeci un portofoliu

Este important să aloci timp destul pentru acest aspect, pentru că astfel vei afla ce fel de fotografii vei avea și tu. Ar fi foarte bine sa îi ceri fotografului să îți arate o nuntă fotografiată în întregime. Astfel îți faci o idee clară asupra muncii lui.

Fotografiile de pe site, chiar dacă sunt reprezentative, nu oferă o imagine de ansamblu asupra întregului eveniment fotografiat. Un fotograf bun va avea toate fotografiile aproximativ în același stil.

Dacă nu vezi o nuntă întreagă, nu ai cum să iți dai seama de acest lucru.

Calitate sau cantitate

Mulți fotografi se laudă cu mii de fotografii (editate) pe care le predau la o singură nuntă. Este oarecum normal, trăim în era digitală și e mult mai simplu să tragi mii de cadre. Totuși, un număr de câteva sute bune de fotografii sunt suficiente să vă amintească de un astfel de eveniment.

Cu siguranță, cel mai important criteriu în alegerea fotografului nu este numărul de fotografii livrate. E mult mai importantă calitatea oferită la un preț corect și justificat.

Contract

O înțelegere corectă și legală între miri și fotograf cere un contract agreat de ambele părți, semnat în dublu exemplar. În baza acestui contract, tu știi ce trebuie să primești în schimbul banilor, iar fotograful știe ce trebuie să livreze.

Înainte să semnezi, explică-i fotografului detaliile care te interesează (momente regizate, anumite aspecte legate de unii invitați).
Nu uita să discuți despre termenul de livrare. Unii fotografi editează mai repede, alții mai încet. Asigură-te că nu te trezești cu vreo surpriză.

Ține cont că e nevoie de destul de mult timp pentru a verifica în mod individual fiecare dintre sutele de fotografii făcute.
Nu semna până nu întrebi despre costurile suplimentare: transport, pagini suplimentare în albumul de nuntă sau alte lucruri dorite sau neprevăzute.

Testimoniale și recomandări

Ai văzut pe Facebook o fotografie care-ți place? Întreabă cine a făcut-o.
Intră pe site-ul fotografului și citește testimonialele clienților lui. Încearcă să intri în vorbă cu alți miri care au lucrat cu acest fotograf. Discută cu prietenii care s-au căsătorit înaintea voastră. Textul de pe site-ul fotografului e una, o discuție cu un beneficiar e alta. Încearcă să pui în balanță cât mai multe argumente pro și contra.

Creativitatea contează

Dai un ban ca fotograful să vină cu soluții. El e artistul. Nu e treaba ta să te gândești la cadre interesante sau la unghiuri și lumini spectaculoase. Încearcă să-i amintești, dacă e cazul, că l-ai ales pentru că ți-au plăcut soluțiile creative folosite la nunțile din portofoliul lui, iar tu vrei ceva la fel de frumos.

Minunat sau penibil? Puterea detaliilor

Ziua nunții poate fi destul de agitată. Unele lucruri pot merge și prost. Fotograful trebuie să fie calm și capabil să surprindă detaliile care contează. Nimeni nu vrea să vadă detalii neinspirate sau chiar penibile. Ele pot apărea, dar nu e nevoie să ne amintim de ele de câte ori deschidem albumul cu fotografii de la nuntă.

Când te uiți prin portofoliul lui, urmărește cu atenție detaliile. Dacă găsești mai multe amănunte pe care nu ai vrea să le vezi în albumul tău, e mai bine să cauți alt fotograf.

Cheltuieli de fotograf

Fotografia de nuntă pare un mod simplu de a face mulți bani. Da nu e chiar așa.
De cele mai multe ori, fotografii de nuntă au în geanta foto echipament de peste 10.000 euro. De foarte multe ori, ei muncesc peste 80 de ore pe săptămână. La acestea se adaugă asigurarea echipamentelor, asigurările sociale, taxele și dările plătite. Mai sunt și licențele pentru programele folosite, cheltuielile pe publicitate, albumele de prezentare, transportul și alte lucruri neprevăzute.

Un fotograf profesionist costă, însă îți oferă garanția că va livra exact ce a promis.

Shoot and burn

Ce înseamnă? Practic este un argou folosit pentru cei care predau imaginile direct pe CD, fără a fi editate sau cu editare minimă. E normal ca fișierele digitale să fie importante pentru orice client. Chiar și așa, ideal ar fi să găsești un fotograf care oferă servicii complete: de la fotografii pe CD, până la un album cu fotografii.

Târgurile de nunți

Un astfel de eveniment e un prilej de a sta de vorbă cu fiecare fotograf prezent acolo. O bună oportunitate să compari la fața locului mai multe stiluri și mai multe albume foto. Nu te grăbi să semnezi. Ia un contact, stabilește o discuție viitoare.

Poți urmări și reducerile specifice pentru astfel de târguri, dar nu uita de toate punctele prezentate mai sus.

Alegere înțeleaptă și casă de piatră!

Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap


sursa: Cătălin Cîmpan - fotograf profesionist

Imagini
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Cum îți alegi fotograful de nuntă - Sfaturi utile care te scutesc de bătăi de cap
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere
 • What's Love Got to Do with It?

  What's Love Got to Do with It?

  Gen: Dragoste, Comedie
 • Plane

  Plane

  Gen: Actiune, Thriller
 • Babylon

  Babylon

  Gen: Drama, Comedie
 • Taximetriști

  Taximetriști

  Gen: Comedie
  Program cinematografe