range-maxillary

Floarea de colț - Floarea reginei, sărbătorită de Google pe 5 martie

Floarea de colț este sărbătorită astăzi de Google deoarece cuvântul care o reprezintă -„edelweiss” (în limba germană și engleză) a fost descoperit pentru prima dată în scris pe 5 martie 1784. Numele florii de colț este compus din cuvintele „nobil” și „alb”.

Floarea de colț (Leontopodium alpinum - denumirea științifică) este o planta perena, de o frumusete aparte, deosebit de rara, fiind intalnita in Romania pe stancile din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu.
Numita in popor si floarea reginei, floarea doamnei, steluta sau albumita, floarea de colt are in traditia romaneasca o semnificatie aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune ca, pentru a-si dovedi dragostea si curajul, tinerii colindau zonele stancoase ale muntilor pentru a culege flori de colt si a le oferi iubitelor.
In limbajul florilor Floarea de colț înseamna puritate si curatenie.

Floarea de colț - Floarea reginei, sărbătorită de Google pe 5 martie


Floarea de colţ este și un excelent ingredient cosmetic. Rezistenţa pe care o arată în faţa radiaţiilor UV, a presiunii atmosferice scăzute, a umidităţii şi temperaturilor extreme face ca această floare să protejeze pielea la fel cum se protejează singură. Efectele pozitive asupra pielii sunt numeroase: efect anti-aging şi antioxidant, protecţie împotriva radiaţiilor UV, regenerare pentru pielea stresată, sensibilă şi ridată.

Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb - argintii, lânos - păroase. Dacă la noi planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe.Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. Perioada de înflorire este iulie - august.

sursa: Wikipedia

Imagini
Floarea de colț - Floarea reginei, sărbătorită de Google pe 5 martie
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere