range-maxillary

Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a primit joi la Bruxelles trofeul EDEN 2017 Winner (locul I), pentru proiectul depus de Consiliul Județean Suceava prin structura sa de turism, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, prin care Suceava a fost desemnată „Destinație Europeană de Excelență” pentru turismul cultural tangibil.

Din delegaţie au mai făcut parte viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi şi Laura Ursu, cea care a coordonat proiectul câștigător din partea Consiliului Județean Suceava.

Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene

Ceremonia de acordare a premiilor EDEN, a fost organizată în cadrul unei gale, pentru a premia 18 destinații de excelență din Europa. Evenimentele EDEN sunt organizate de Comisia Europeană prin Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW), și Agenția de finanțare a Comisiei Europene pentru IMM-uri (EASME).

Proiectul EDEN „Destinații Europene de Excelență” a fost lansat în anul 2006, de către Comisia Europeană, având ca obiective creșterea vizibilității destinațiilor, creșterea conștientizării asupra diversității şi calității ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil precum și crearea unei rețele între destinații (Rețeaua EDEN).

Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene

Desemnarea Destinațiilor Europene de Excelență s-a făcut prin concursuri organizate de către autoritățile naționale de turism din fiecare țară participantă la proiect, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european, destinațiile desemnate însemnând winner (locul I) şi runners-up (cele clasate pe locurile 2-5).

Beneficiile participării la concurs:

Din partea autorității organizatoare (în România, Ministerul Turismului):

– premierea primelor 5 destinații prin acordarea de diplome, cu ocazia ediției de toamnă a Târgului de Turism al României, de la Romexpo – București și oferirea unui spațiu de prezentare în standul autorității de turism.

– includerea primelor 5 destinații în rețeaua națională EDEN;

– mediatizare pe site-ul ministerului și în mass – media.

Din partea Comisiei Europene:

-premierea destinației clasificate pe locul I, în cadrul unei festivități organizate la nivel european și oferirea de spațiu de prezentare la stand;

– realizarea unei prezentări pentru destinația clasificată pe locul I;

– pagină special dedicată destinației clasificate pe locul I, pe un site-uri .eu

– mediatizare în materiale informative ale instituțiilor europene;

– acces la Rețeaua EDEN şi la Asociația Rețelei EDEN.

În România au fost organizate 7 ediții, cu certificare EDEN.

Certificări EDEN în județul Suceava:

– 2012, turismul rural: locul III Cârlibaba;

– 2013, turismul accesibil: locul IV Șaru Dornei;

– 2017, turismul cultural tangibil: locul I Municipiul Suceava.

SUCEAVA – DESTINAȚIE EUROPEANĂ DE EXCELENȚĂ PENTRU TURISMUL CULTURAL TANGIBIL – Winner (locul I) 2017

Criteriile avute în vedere în cadrul jurizării s-au referit la investiții realizate în Suceava în infrastructura specifică și în reabilitarea obiectivelor culturale, moștenirea culturală.

Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene

În ultimii ani, în Suceava au fost realizate investiții importante, de amploare: modernizarea Aeroportului ”Ștefan cel Mare”, principală poartă de intrare în Bucovina, valoare proiect aprox. 40 milioane Euro, reabilitarea și modernizarea Muzeului Bucovinei -”O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”, valoare proiect 60,67 milioane lei, reabilitarea și modernizarea Cetății de scaun a Sucevei, valoare proiect 44 milioane lei, reabilitarea lăcașurilor religioase din Suceava – Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, Biserica Mirăuți, Biserica Sf. Înviere, Mănăstirea Zamca, Biserica ”Turnu Roșu”, dezvoltarea Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava și recunoașterea meritelor sale ca principal catalizator al formării profesionale din zonă, dezvoltarea infrastructurii specifice de turism.

Moștenirea culturală, Suceava una dintre cele mai vechi și mai importante așezări ale României, cu un destin istoric și cultural de excepție.

Suceava a fost capitală a Moldovei timp de două secole, istoria sa fiind legată de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, între care Petru Mușat, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.

Aici au fost construite primele două sedii mitropolitane ale Moldovei, iar la Curtea Domnească şi-a avut reședința sfatul domnesc.

Perioada austriacă și-a pus amprenta pentru aproape un secol și jumătate prin arhitectură și mozaic etnic, aici s-a impus un spirit de civism și toleranță reciprocă, rar întâlnite în Europa.

Din perioada interbelică, după unirea Bucovinei cu România, orașul a devenit reședință de județ. Dezvoltarea economică, edilitară, social-culturală şi urbană a Sucevei a continuat liniile din perioada anterioară.

După instaurarea regimului comunist în România (a doua jumătate a secolului trecut), orașul intră într-un proces de industrializare rapidă, odată cu deschiderea platformelor industrial. Totodată, vechea arhitectură, dominată de stilurile neoclasic și art nouveau, este înlocuită cu cea comunistă.

Pe lângă acestea, Suceava are 84 valori de patrimoniu (cetăți, monumente de artă și ansambluri arhitecturale, monumente de artă religioasă, monumente de arhitectură etnografică, patrimoniu industrial imobil, monumente de artă plastică, vestigii arheologice), din care una înscrisă în Lista Patrimoniului Universal UNESCO, numeroase construcții moderne și contemporane, edificii culturale: muzee și case memoriale, teatru, galerie de artă, observator astronomic, universitate, biblioteci, obiective de patrimoniu recent renovate, reamenajate și consolidate (clădirea Muzeului de Istorie și Cetatea de Scaun a Sucevei), expoziții permanente unice la nivel național ca mod de prezentare și interactivitate, expoziții temporare și activități culturale în unitățile muzeale: seri muzicale, spectacole de teatru, ateliere pentru copii, conferințe, simpozioane etc., evenimente anuale ce prezintă specificul local: de la istorie, tradiții și obiceiuri legate de sărbători religioase, meșteșuguri și produse meșteșugărești, până la port popular, cântece și dansuri populare, gastronomie bucovineană, oameni calzi și ospitalieri – peisajul multicultural al zonei municipiului Suceava a fost realizat prin conviețuirea în același spațiu a diverselor grupuri etnice (români, poloni, armeni, ruși lipoveni, ucraineni, evrei), fiecare din ele punându-și amprenta în viața cetății.

Imagini
Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene
Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene
Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene
Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene
Premiul „Destinație Europeană de Excelență”, acordat la Bruxelles oficialităților sucevene
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere
 • What's Love Got to Do with It?

  What's Love Got to Do with It?

  Gen: Dragoste, Comedie
 • Plane

  Plane

  Gen: Actiune, Thriller
 • Babylon

  Babylon

  Gen: Drama, Comedie
 • Taximetriști

  Taximetriști

  Gen: Comedie
  Program cinematografe