range-maxillary

Protagonista unui film devastator a murit în SUA

Katherine Johnson, unul dintre matematicienii afro-americani inovatori a căror poveste a fost spusă în pelicula de succes „Hidden Figures/Figuri ascunse”, a murit, a anunțat NASA, luni.

Johnson avea 101 ani.

Agenția spațială a Statelor Unite a anunțat că „astăzi îi sărbătorim cei 101 de ani de viață și îi onorăm excelența care a doborât bariere sociale și rasiale”.

Johnson a lucrat la Comitetul Consultativ Național în Aeronautică (Naca), o unitate segregată care a devenit Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) în 1958. În interiorul instituției Naca, din statul american Virginia, existau semne care indicau toaletele pe care le puteau folosi femeile și persoanele de culoare.

Katherine Johnson a lucrat mai întâi în cadrul programelor aviatice, iar mai apoi s-a alăturat Proiectului Mercury, prima misiune spațială cu echipaj uman a SUA. În 1961, Johnson a contribuit la analizarea traiectoriei misiunii Freedom 7, prima misiune care a transportat un american în spațiu, fiind vorba despre astronautul Alan Shepard.

De asemenea, Johnson era cunoscută pentru verificarea calculelor computerului NASA care a plănuit misiunea lui John Glenn în orbită, reușind să le efectueze cu asemenea rapiditate încât colegii săi au numit-o un „computer uman”.

Protagonista unui film devastator a murit în SUA

În 2016, viața sa a fost subiectul filmului nominalizat la premiile Oscar „Hidden Figures/Figuri ascunse”, rolul săi fiind interpretat de actrița Taraji P. Henson.

Imagini
Protagonista unui film devastator a murit în SUA
Protagonista unui film devastator a murit în SUA
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere