range-maxillary

Suceava va găzdui în 2019 delegații din șapte mari orașe europene

Municipiul Suceava va fi în 2019 gazda Adunării Generale a orașelor participante la proiectul „Dezvoltare inteligentă pentru orașe europene”.

În acest program finanțat din fonduri europene, Suceava are ca parteneri – discipoli orașele Graz (Austria), Porto (Portugalia), Cork (Irlanda), Valetta (Malta), în vreme ce orașele lider sunt Stockholm (Suedia), Barcelona (Spania) și Koln (Germania).

Practic, delegațiile celor șapte mari orașe europene cu care suntem asociați vor veni la Suceava, pentru a vedea care sunt domeniile în care se folosesc soluții inteligente în gestionarea energiei, reciclarea deșeurilor, ori în domeniul transporturilor.

„Până atunci dorim să avem și noi implementate proiectele de transport public electric, cel de modernizare a iluminatului public prin înlocuirea lămpilor clasice cu cele de tip LED, proiectul de infrastructură pentru încărcarea mașinilor electrice, etc.”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost recent în Irlanda, în Cork, la Adunarea generală de anul acesta, pentru a învăța din experiența celor de acolo.

„Au apreciat mult proiectele noastre care țin de gestionarea energiei, de transportul electric, iar primarul din Cork a fost foarte impresionat că noi avem încălzire pe biomasă, își doresc și ei așa ceva, dar nu au reușit încă”, a spus Ion Lungu, care, la rândul său, a fost plăcut impresionat de iluminatul public inteligent din acel oraș și de faptul că toate mașinile municipalității irlandeze erau electrice.

„Este o onoare pentru orașul nostru să facă parte dintr-o asemenea elită, a orașelor care implementează soluții inteligente”, a subliniat edilul sucevean.

În 2018, adunarea generală a orașelor participante la proiect are loc în Stockholm.

Bugetul total al proiectului este de 32.521.771 Euro din care contribuția Uniunii Europene este de 24.999.450 Euro. În cadrul acestui proiect Municipiul Suceava va beneficia de 53.325 Euro nerambursabili, finanțați în proporție de 100% de Uniunea Europeană.

Cosmin ROMEGA

Imagini
Suceava va găzdui în 2019 delegații din șapte mari orașe europene
Impresii, ganduri ...

Premiere
 • The Craft: Legacy

  The Craft: Legacy

  Gen: Groaza, Drama, Fantezie
  Program cinematografe
  In Curand
  • Top Gun: Maverick
   23.12.2020

   Top Gun: Maverick

   Gen: Actiune, Drama