range-maxillary

Festivalul ”Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediția a II-a, la Suceava

Deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Festivalului „Ziua limbii şi teatrului idiş” are loc vineri, 29 mai, ora 10.00, la Muzeul Bucovinei.

După ceremonia de deschidere, la muzeu, de la ora 11.30 sucevenii sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei ”Soldaţi şi medici evrei în Primul Război Mondial”. Expoziţia prezintă, pe 25 de panouri, documente şi fotografii care relevă importanţa comunităţii evreieşti la înfăptuirea Marii Uniri.

La ora 12.30 va fi vernisată expoziţia ”Paul Celan – un mare poet al lumii moderne”, curatoriată de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. La ora 13.00 este programată lansarea cărţii ”Un băieţel în căutarea lui Dumnezeu”, scrisă de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Isaac Bashevis Singer. Cartea va fi prezentată de secretarul general al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Eduard Kupferberg, şi de Claudia Bosoi, de la Editura Hasefer.

Seara, de la ora 19.00, iubitorii de teatru sunt aşteptaţi la spectacolul ”Scripcarul pe acoperiş”, cu Teatrul ”Regina Maria” din Oradea, jucat pe scena Teatrului Municipal ”Matei Vişniec”. Unul dintre cele mai apreciate musicaluri clasice din lume, „Scripcarul pe acoperiş" este o adaptare după povestirea lui Sholom Aleichem "Fiicele lui Tevye”. Producţia Teatrului „Regina Maria” a avut premiera la Oradea în 2011, în regia lui Korcsmáros György, şi este „cel mai profesionist exemplu de musical din fenomenul teatral românesc”, potrivit criticii de specialitate.

A doua zi a festivalului, joi, 30 mai, începe tot la Muzeul de Istorie al Bucovinei, de la ora 11.00, cu conferinţa savantului israelian Moşhe Idel, ”Idiş - O lungime de undă specială. Idişul între română şi ebraică”. Moshe Idel este unul dintre cei mai mari specialişti din toate timpurile în iudaism, de la Cabala la hasidism, expert în cercetarea comparată a religiilor şi în cultura româna. De asemenea, directorul muzeului, Emil Ursu, va prezenta cel mai recent volum al savantului, tradus în România, „Experienţa mistică la Abraham Abulafia”.

Festivalul ”Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediția a II-a, la Suceava

Formaţiile Haverim şi Nigun, Alexandrina Chelu, Florian Chelu Madeva, Berti Barbera şi Mariano Castro vor aduce pe scenă muzica şi dansurile evreieşti

La ora 12.00 va fi deschisă expoziţia cu lucrările selectate în urma concursului de desene pentru copii ”Grădina Raiului”, inspirat de cartea cu acelaşi nume scrisă de Iţik Manger. La ora 12.30 va avea loc proiecţia de film cu teme idiş ”Moştenirea lui Goldfaden”, de Radu Gabrea, o plimbare muzicală prin istoria teatrului idiş.

După-amiază, în Grădina englezească a Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, de la 16.00 până la 16.30, spectatorii pot admira dansuri israeliene şi evreieşti, cu formaţia ”Haverim”, a Comunităţii Evreilor din Bucureşti. În intervalul 16.40-17.20, formaţia Nigun, a Comunităţii Evreilor din Iaşi, va susţine un concert de muzică klezmer.

De la 17.30 până la 18.15 va avea loc un recital de sonete evreieşti în interpretarea artiştilor Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva, de la Comunitatea Evreilor din Oradea. Spectatorii vor avea prilejul să asculte cântece compuse pe versurile unor poeţi evrei români.

De la ora 18.20, timp de o oră, Berti Barbera (voce, percuţie) şi argentinianul Mariano Castro (pian) vor susţine concertul jazz & blues ”Yiddish Tango”.

A doua ediţie a Zilei limbii şi teatrului idiş, din 29-30 mai a.c., este organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Primăria Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fundaţia Caritatea, Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, The American Jewish Joint Distribution Committee, Comunităţile Evreilor din Suceava, Bucureşti, Iaşi şi din Oradea.

Imagini
Festivalul ”Ziua limbii şi a teatrului idiş”, ediția a II-a, la Suceava
Impresii, ganduri ...

Premiere
  • The Craft: Legacy

    The Craft: Legacy

    Gen: Groaza, Drama, Fantezie
    Program cinematografe