range-maxillary

Panouri fotovoltaice și pompa de caldura pentru eficienta energetica a sediului Primăriei Suceava

Municipalitatea suceveană a depus marți la ADR Nord-Est un proiect de finanțare de aproape 7,4 milioane de lei, din fonduri europene, pentru creșterea eficienței energetice a sediului propriu, din Areni. Primarul Ion Lungu a precizat că proiectul a fost depus cu o zi înainte de termenul limită.

Recent, în ședința de Consiliu Local de la finele lunii septembrie, aleșii locali au aprobat documentația tehnico-economică a proiectului care își propune să transforme sediul Primăriei Suceava într-una dintre cele mai eficiente clădiri din oraș, din punct de vedere energetic.

Mai exact, prin accesarea unei finanțări europene de1,6 milioane de euro, clădirea ar urma să fie reabilitată atât prin înlocuirea vechii tâmplării cu alta de tip termopan triplu stratificat, cu gaz inert, prin izolarea pereților exteriori cu saltele de vată minerală cu o grosime de 100 de mm, placarea cu casete metalice, izolarea soclului și planșeului clădirii cu polistiren extrudat și alte operațiuni de izolare termică și hidro.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă dotarea cu instalații și echipamente performanțe, care să asigure nu doar încălzirea eficientă și economică a clădirii, ci și răcoarea necesară în zilele toride de vară.

Astfel, clădirea ar urma să fie dotată cu o nouă centrală termică pe gaze naturale, de 450 kw, cu funcționare în condensație, montarea unei pompe de căldură de 40 kw sol-apă, demontarea caloriferelor și înlocuirea lor cu ventiloconvectoare, montarea unui chiller de 89 kw care să asigure răcirea și încălzirea aerului pentru instalația de climatizare și ventilație mecanică, o centrală de tratare a aerului, dar și cu echipamente care să optimizeze funcționarea instalațiilor menționate, eventual interconectate.

În plus, clădirea Primăriei Suceava va fi dotată cu panouri fotovoltaice și instalație de producere a apei calde pe bază de energie solară, iar la ușile de intrare în clădire va fi montată o instalație de tip perdea cu aer cald.

Recompartimentarea clădirii, dorință exprimată de conducerea instituției, nu a putut fi încadrată în proiect, dar, ca măsură de reabilitare, la nivelul subsolului se va trece la injectarea zidăriei fisurate.

Panouri fotovoltaice și pompa de caldura pentru eficienta energetica a sediului Primăriei Suceava

„Sperăm să avem succes, deși este o bătălie foarte mare pentru fondurile de eficiență energetică a clădirilor instituțiilor publice. Noi suntem puțin dezavantajați pentru că nu avem activitate continuă, precum spitalele, de exemplu. Comparativ, la reabilitarea clădirilor rezidențiale sunt depuse solicitări doar pentru 5% din fondurile alocate, sper ca fondurile rămase neutilizate să fie direcționate către creșterea eficienței energetice a clădirilor publice”, a explicat primarul Ion Lungu, care își dorește și realizarea unui proiect de modernizare a sălii de ședințe a Consiliului Local.

Cosmin ROMEGA

Imagini
Panouri fotovoltaice și pompa de caldura pentru eficienta energetica a sediului Primăriei Suceava
Panouri fotovoltaice și pompa de caldura pentru eficienta energetica a sediului Primăriei Suceava
Impresii, ganduri ...


Complex Imobiliar Mandachi Tower
Premiere